Belysning för tälthallar och tältlager

Att installera belysning i tälthallar görs i de flesta fall väldigt enkelt. Oavsett om du använder så kallade ”limpor”, alltså långsmala armaturer, eller highbays (runda) så rekommenderar vi att montera dessa på en wire/stållina. Detta eftersom kabeln också ska dras. I annat fall får man dra ut en kabel på varje takstol som det sitter en armatur. Det kommer att gå åt mer kabel och blir en mer tidskrävande installation. 

Effektiv installation med förkopplade system

För ett så smidigt montage som möjligt rekommenderar vi att man använder armaturer med färdigkopplat kablage med hona/hane i respektive ände.
Det finns många typer och fabrikat på marknaden av den här typen av kopplingar. Vi rekommenderar därför att du vänder dig till en belysningsleverantör som arbetar med stora och välkända märken för att inte låsa in dig till endast en tillverkare.

De här snabbkopplande installationssystemen som exempelvis, Wieland eller Wago, har inbyggda mekaniska skydd mot felkoppling. Det finns också färdigkontakterade kablage på fasta längder att användas mellan armaturerna. För anslutningen mellan raden av armaturer och elcentral eller dosa, använder man ett kablage med kontakt i ena änden och andra sidan är öppen.

De här systemen finns också förberedda för att användas med system för ljusreglering, exempelvis Dali.

En stor fördel med de här installationssystemen är att det är lätt att förändra sin belysning. Lägga till, eller ta bort någon armatur beroende på om verksamheten förändras.

Vilken typ av armatur bör jag välja i en tälthall ?

Så kallade ”limpor”, en klassisk linjär armatur som nästan ser likadan ut i dag som när de hade lysrör, passar utmärkt på höjder upp till drygt 4 meter. Välj gärna en limpa som är genomkopplad. Installationen blir då mycket mer effektiv.

Är höjderna högre så rekommenderas någon form av highbay. Antingen rund eller linjär. Den runda highbayen är utmärkt för att belysa större öppna ytor. Den linjära kan du få mer anpassad för att exempelvis belysa lagergångar som är lite smalare. En bra highbay ska klara höjder på 12 meter utan problem.

Hur mycket ljus krävs i tälthallar ?

Belysningskraven för tälthallar är desamma som om verksamheten bedrivits i en traditionell lokal. Det vill säga det är ingen skillnad på kraven på lux och jämnhet om arbetsuppgiften utförs i en tälthall eller i en fast byggnad. Generellt kan man dock säga att det som oftast utförs i tälthallar är lagerhållning och enklare arbetsuppgifter. Väljer du att ha 300 lux som allmänljus så klarar du kraven för de flesta arbetsuppgifter som förekommer i tält.

Låt ett proffs hjälpa dig

Kompetens och skicklighet i kombination med erfarenhet av både stora och små belysningsprojekt är nyckeln för att nå ett bra resultat i ditt belysningsbyte.

Lämna dina kontaktuppgifter nedan  så tar vi ett förutsättningslöst och kostnadsfritt samtal för att se hur vi kan hjälpa dig.