Att tänka på när du byter lysrör mot LED

checklista för belysning

Skicket på armaturen

Även om LED-lysröret ör kompatibelt med armaturen du ska sätta det i, finns det mer att tänka på. Armaturens fysiska skick är också en begränsande faktor. Lamphållare och kablar vittrar och blir sämre med tiden.
En del LED-lysrör är tyngre än traditionella lysrör vilket gör att befintliga lamphållare kanske inte orkar med.

En del LED-lysrör har inget eget drivdon i sig utan använder armaturens HF-don. Tänk då på att donets livslängd blir den begränsande faktorn.

Kolla att du får rätt ljus med HF-donet

Alla LED-lysrör fungerar inte med alla HF-don. De flesta tillverkare har kompatibilitetslistor där du kan se om röret fungerar tillsammans med donet eller inte. En del rör fungerar, men ger sämre ljusflöde.

Bygg om armaturen och mata direkt med 230 V

Det säkraste sättet är oftast att bygga om armaturen och använda LED-lysrör som kan drivas direkt med 230 V. Då plockar man bort drivdon som kan orsaka problem

Välj kända märken och leverantörer

Framförallt ska den leverantör du väljer kunna presentera dokumentation för produkterna. Kan leverantören dessutom hjälpa till med ljusplanering och energikalkyler så är det positivt.

Passa på att göra en ny ljusplanering

Väljer du att installera nya armaturer kan du många gånger få ett bättre ljus med lägre energiförbrukning. Planera även in ny belysningsstyrning så du använder ljuset mer rätt. På så sätt kan du uppnå besparingar på mer än 75 %.

Låt ett proffs hjälpa dig

Kompetens och skicklighet i kombination med erfarenhet av både stora och små belysningsprojekt är nyckeln för att nå ett bra resultat i ditt belysningsbyte.

Lämna dina kontaktuppgifter nedan  så tar vi ett förutsättningslöst och kostnadsfritt samtal för att se hur vi kan hjälpa dig.